Hess, H.

Henri Hess is geboren in 1950 te Eindhoven

Is als kunstschilder autodidact. Op jonge leeftijd valt zijn tekentalent reeds op. Desondanks krijgt hij geen gelegenheid een opleiding in die richting te volgen. Hij bezoekt de L.T.S. om het timmersvak te leren en is daarna in de machinale houtbewerking werkzaam.

Toch kruipt het bloed waar het niet gaan kan. Hij volgt dan ook vanaf 1967 in zijn vrije tijd  lessen modeltekenen en schilderen. Aan de Eindhovense Vrije Academie krijgt hij les Peter ’t Hoen en Jan Kuhr. Door contacten met schilders als Louis Ector en Frans Manders bekwaamt hij zichzelf verder met name tijdens gezamenlijke werkbijeenkomsten.

Vanaf 1986 legt hij zich geheel toe op de het schilderen.

De stijl van Henri Hess is direct, ongecompliceerd en veelkleurig. Zijn liefde voor het schilderen spettert van de doeken af. Met grote uitdrukkingskracht schildert hij dorpsgezichten, landschappen, waterpartijen, stillevens en portretten. Henri Hess trekt er veelvuldig op uit. Zwervend in Brabant tussen boerderijen , langs oevers van de Dommel met uitzicht op houtwallen en verre einders, aan Franse kusten bij pittoreske haventjes, overal maakt hij schetsen of schildert hij ter plaatse wat hem inspireert. Zijn werken stralen een sfeer van geborgenheid uit, die zijn oorsprong vindt in de rust van de natuur. Indrukwekkend zijn de zomerse en herfstachtige landschappen in specifieke aardkleuren. Dorpsgezichten, markt-taferelen en sommige stillevens hebben de weemoedige sfeer en stemming, die Hess ook eigen is. In de werken waarin Hess zich beperkt tot het weergeven van de impressie, is hij op zijn best.