Heytman, W.H.

Zit het schilderen hem in het bloed?

Misschien kan dit van W.H. Heytman (geb. 1950) worden gezegd. Als nazaat van de “Hollandse Fransman” J.B. Jongkind (1819-1891) zien we reeds schoolschriften vol bladzijden met tussen de lessen in tekeningen en nog eens tekeningen.

Al snel na schooltijd begint Heytman te experimenteren met pastel, aquarel en olieverf en blijft zich vooral op het laatste toeleggen.

Zijn eerste expositie vindt in 1976 te Middelburg-Zeeland plaats, in welke provincie de kunstenaar nog steeds woont.

Behalve lessen van de Nederlandse zeeschilder J.W. Heijting is Heytman de onafgebroken autodidakt die voortdurend doorgaat met vernieuwing en verbetering van stijl, kleur en expositie, waarbij hij de uitdaging van nagenoeg geen enkel onderwerp schuwt.

Zomerse zee- en strandgezichten schilderend afgewisseld met stadsgezichten in wintersfeer; men kan een keur van onderwerpen op zijn doeken aantreffen. Zelfs doorgaans uit schilderijen geweerde details zoals auto’s of tram, Heytman deinst er niet voor terug om met veel toewijding zijn opvatting hiervan in olieverf weer te geven.

Op deze wijze nu ruim 20 jaar bezig, is Heytman zeker een kunstschilder die zich een plaats weet te midden vande hedendaagse Nederlandse schilderkunst.