Wassenaar, J.

John Wassenaar is geboren 15 januari 1959.

Het gevoel van echtheid weergeven, dat is kenmerkend voor zijn werk .

Deze grafisch vormgever met een passie voor illustreren en fotografie is zich al weer een aantal jaren meer toe gaan leggen op schilderen. Hij volgde een opleiding fijnschilderen bij Johan Scherft aan de Kunstacademie van Leiden en schildert naast zijn werk vele uren per week in zijn atelier.

Aanvankelijk werkte hij met acrylverf, maar inmiddels uit hij zich het best met olieverf. In olieverf kun je het echt laten zien, verklaart hij die keuze. Zijn onderwerpen haalt Wassenaar uit het dagelijks leven: de natuur en de nostalgische sfeer van straatbeelden trekken zijn aandacht. Daarbij mist hij geen detail. Hij werkt zeer precies en met oog voor spiegelingen, licht, donker en schaduwwerking. Aan de hand van zijn foto’s bepaalt hij de compositie, die niet eerder is afgebeeld. Zijn werk is herkenbaar, hoewel de situaties die hij schildert niet in deze opzet bestaan.

Fotografisch realisme is zijn passie, al voegt hij daar inmiddels steeds meer magische elementen of grapjes aan toe. “Gewoon schilderen wat mijn hart mij ingeeft”, zegt hij. Bij zijn bezoek laatst aan de schilder Helmantel zei deze over het werk van Wassenaar: het fijnschilderen zou ik scherpschilderen willen noemen!